Reis naar het podium

Reis naar het podium

 

 

Het heeft er altijd in gezeten. Als klein kind al kletste ik iedereen de oren van de kop. Lopen ho maar, maar kletsen, oh yes. Mijn moeder hield regelmatig haar hart vast als ze met me naar buiten ging, benieuwd wat ik nu weer allemaal voor opmerkingen zou gaan maken naar nietsvermoedende passanten.

Ook tijdens mijn schooltijd zocht ik altijd al wel het podium op met als een van de hoogtepunten de rol van Sinterklaas op mijn middelbare school, waarvan het ieder jaar weer de grote vraag was welke docent, of laatste jaars leerling, de Sint zou zijn. Toen ik werd benaderd voor deze rol in het grootste geheim, voelde dat als niets minder dan heldendom.

Studententijd

Mijn ambities toen ik ging studeren waren ongestructureerd, maar wel aanwezig. Laten we het ‘zoekende’ noemen. Er borrelde van alles, maar ik had geen duidelijk beeld. Het resultaat was een vooral erg lange studietijd, met veel kroegen en een aantal wisselingen van opleiding. Een heerlijke tijd overigens. Ik leerde er mijn vrouw Claire kennen.

Door de opleiding Theater en Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht werd het me duidelijk dat het podium in die tak van sport het niet zou worden. Acteren en toneelspelen was niet mijn talent.

Ik switchte binnen de HKU bruut van Theater en Drama naar Kunst, Media en Technologie en studeerde af met een CD-i programma bij de Valkieser Groep. Ik won er een Golden Award mee in New York, waarmee mijn zakelijke ambities behoorlijk werden aangewakkerd. Blijkbaar kon ik iets goed.

Aan het werk

De wereld van innovatie en tech, gecombineerd met zaken goed kunnen regelen zorgde ervoor dat ik mijn werkende carrière begon als producer. Maar loondienst was niet echt mijn ding. Te eigenwijs. En uiteindelijk werd ik aandeelhouder en kwam ik in de directie van een hard groeiend internetbureau in de tijd van World Online. Wat een tijd! Keihard werken, veel lol, meer dan 80 mensen personeel en uiteindelijk rijkdom op papier door het instappen van een VC als aandeelhouder.

Ook privé was dit een supertijd. Claire en ik kregen drie formidabele zonen, Skip, Rijk en Chet.

Anderhalf jaar later barstte de internet bubbel en waren we terug bij af. Het bureau ging zo goed als failliet. Weg papieren rijkdom. Ik verliet het bureau met een boek vol ondernemerslessen en begon voor mezelf als internet strateeg. Het was 2004.

De start als dagvoorzitter

Doordat ik geen bureaudirecteur meer was en onafhankelijk opereerde, werd ik al vrij snel door een uitgever gevraagd als dagvoorzitter voor een vakcongres over email marketing. Het was 2005 en die dag was denk ik een van de belangrijkste uit mijn professionele leven. Ik stapte op dat podium en het was alsof ik thuiskwam. Dit was het podium waar ik al die tijd naar op zoek was: geen theater of toneel, geen rol, niet iemand anders spelen, maar als mezelf op het podium van wat ik noem ‘het zakelijk theater’. De uitgever was enthousiast en vooral, het publiek was enthousiast.

Vanaf die eerste keer ben ik het vak van dagvoorzitter gaan uitbouwen, vooral door het veel te doen. En inmiddels zijn we meer dan tien jaar verder, heb ik een nominatie als dagvoorzitter van het jaar op zak en mag ik zo’n 100 keer per jaar op een podium staan.

Inmiddels naast dagvoorzitter ook als trendwatcher voor ondernemend Nederland.

7DTV

Naast mijn dagvoorzitterschappen heeft mijn liefde voor interactie met mensen en het maken van echte gesprekken ervoor gezorgd dat ik een online video platform ben gestart, 7DTV. Hiermee richt ik me op zakelijk Nederland met toffe gesprekken voor en door ondernemende professionals. Inmiddels staan er meer dan 1000 gesprekken online en vinden de gesprekken hun weg via site, YouTube en podcast kanalen.

De cirkel rond

Een tijdje terug stond ik voor ING in Carré voor een zakelijk event. Er moest nog het een en ander gerepeteerd worden voordat het event startte en toen dat klaar was verliet op een of andere 'toevallige' manier iedereen het theater, zonder dat ik het in de gaten had. Ik stond nog op het podium, keek om me heen en daar stond ik in mijn eentje: op het podium van het mooiste theater van Nederland. Van dat kleine kletsende jochie, Sinterklaas op de middelbare school, naar Carré. De cirkel was rond.