Als spreker in discussie met docenten over het veranderende onderwijs

Op 11 november in de avond mocht ik als spreker presenteren voor een groep van zo’n 25 docenten uit het Middelbaar Onderwijs in Den Haag over de veranderende wereld waarin we leven en wat er in mijn ogen allemaal aan de hand is in het onderwijs. Een pittige discussie was het gevolg..

In de namiddag waren ze in groepjes al aan de slag gegaan met het thema ‘Omdat alles verandert’ en was ook ik al aardig geresearched. Raar gevoel om bij binnenkomst te merken dat iedereen jou al had ‘onderzocht’ 😉

Na een heerlijk Italiaans buffet stak ik mijn verhaal af in ongeveer een uur, slides zijn te vinden op Slideshare.
Na mijn verhaal kwam al snel de discussie op gang en die ging er soms fel aan toe. Want als je afgeeft op het huidig onderwijs en je doet dat voor een zaal met docenten dan vraag je er ook een beetje om. Duidelijk werd het dat we het onderwijs niet van de ene dag op de ander zullen kunnen omgooien.

Ik ben van mening dat we, net als in andere sectoren, in een heel snel tempo echt nieuwe spelers zullen gaan zien. Niet als een 1-op-1 vervanging, maar als een deeloplossing die helemaal nieuw is.

Kijk naar de financiële sector. Er zal niet snel een nieuwe speler komen die een compleet instituut als ABN of ING gaat vervangen, maar de disruptie zal plaatsvinden op deelgebieden. Een Bux die op beleggen markt gaat pakken of een Bunq die de jongeren als klant gaat winnen met een betaaloplossing. Deze ontwikkeling gaan we ook in het onderwijs zien, nieuwe spelers die voor disruptie gaan zorgen. Want er is behoefte aan nieuwe spelers bij de ouders van nu.

Want daar werd ik persoonlijk op ‘aangepakt’: Wel roepen dat het onderwijs niet goed is, maar wel mijn kinderen ernaartoe sturen… Ik zie mijn kinderen als zo’n beetje de laatste generatie die door het ‘ouwe’ systeem is geperst. Als ik nu een kleintje zou krijgen, zou ik snakken naar die nieuwe spelers als alternatief van het reguliere onderwijs.

Ik vond het tof om als spreker mee te mogen doen met de discussie met een groep uiterst betrokken en gepassioneerde docenten. Dank daarvoor!

 

Over de Haagse Lucifer:

30 Leraren in de Haagse regio kunnen 11 inspirerende bijeenkomsten bijwonen. Dit initiatief heet ‘De Haagse Lucifer’ – het wil een vuurtje aansteken – en de gemeente Den Haag steunt het.

Het uitgangspunt van De Haagse Lucifer is dat leraar-zijn meer is dan het overbrengen van vakkennis.
Leraren die zich bewust  zijn (of willen worden) van de brede invloed die ze hebben op leerlingen worden uitgenodigd zich op te geven voor een reeks van vijf uitdagende ontmoetingen met toonaangevende en inspirerende mensen uit de wereld van politiek, bedrijfsleven, kunst, wetenschap en onderwijs. Deze ontmoetingen vinden plaats op bijzondere plaatsen in Den Haag, de eerste bijvoorbeeld bij ProDemos, het huis van de democratie, in het stadscentrum. Daarnaast treffen de deelnemers elkaar zes keer in het stamcafé. Hier draait het om het gesprek met elkaar. Vier deelnemers hebben dan alle vrijheid het programma in te vullen.