[7 Ditches TV Archief] Fred Boot: (producent) ‘Soldaat van Oranje zal niet worden uitgemolken’



De musical Soldaat van Oranje is de langstlopende musical in Nederland ooit. Hoe maak je in tijden van crisis een formule als deze? Producent Fred Boot vertelt over zijn succes.

1,3 miljoen mensen hebben in de afgelopen drie jaar de musical gezien. “Het idee dat het kan stoppen levert stress op, maar dit succes hadden wij ook niet verwacht”, zegt Boot.

De productiekosten voor een interactieve musical als deze liggen rond de tien miljoen euro. “Daar komen nog enkele tonnen aan management bovenop”, zegt Boot. “We gaan dit project niet uitmelken en gaan ook zeker geen korting geven op een kaartje als de  verkoop minder wordt.”

Op dit moment is de show echter verlengd tot maart 2015. Aan stoppen denkt Boot dus nog niet. “Het blijft zo ongelofelijk leuk. Dit is once in a lifetime”, zegt hij. “Hier moeten wij als team van genieten.”

Ontwikkelbudget
Het verhaal van verzetsheld Erik Hazelhoff kreeg Boot echter niet zomaar op de planken. “We hebben een bijzonder netwerk van mensen om ons heen verzameld”, zegt Boot.

“We bijvoorbeeld geholpen bij de herdenking van Hazelhoff, daar kwamen interessante mensen op af die ons wilden helpen.” Ondernemer Alex Mulder was uiteindelijk degene die het ontwikkelingsbudget vrijmaakte.

Boot is inmiddels echter ook bezig met een nieuw project over het ontstaan van New York. Kan het na zo’n succesdebuut nog beter? “Ik kom uit Groningen, dus ik ben nuchter”, zegt Boot. “Het blijft gewoon mijn werk.”