[7 Ditches TV Archief] Ben White: (VC4Africa) ‘Nu is de tijd om te ondernemen in Afrika’

Ben White is de oprichter van communityplatform VC4Africa. “Er is op dit moment meer potentie in Afrika dan waar dan ook ter wereld.”

In Afrika kom je overal mensen tegen met mooie toekomstplannen. “Mensen willen dingen bouwen”, zegt White. “Er heerst een positieve dynamiek en de middeklasse groeit.”

Zo hebben heel veel mensen op het miljardencontinent een mobieltje. “Als je vijf jaar wacht met ondernemen hier, ben je te laat.” VC4Africa richt zich onder meer op Zuid-Afrika, Kenia, Nigeria, Marokko en Egypte. “Daar hebben mensen internet.”

Het kapitaal gaat vooral naar technologiestartups die tussen de 10.000 euro en 1 miljoen euro nodig hebben. “Het moet ook een schaalbaar concept zijn, zoals bijvoorbeeld een bakkersketen.”

Ontwikkelingshulp
White gelooft in ondernemerschap boven ontwikkelingshulp. “Mensen die zelf de kracht hebben om de samenleving beter te maken.” Hij wil de juiste partners bij elkaar brengen en een stukje financiering verzorgen. “We organiseren ook offline meetings tussen ondernemers in steden.”

Maar in de loop van tijd wil White zijn netwerkrol afbouwen. Een ondernemerscommunity moet uiteindelijk op eigen benen staan. “Als ik elke dag op een ander evenement moet staan, kan ik geen netwerk van duizenden ondernemers in stand houden.”