[7 Ditches TV Archief] Franska Stuy: (Libelle) ‘Ik hou van vernieuwen, ik ben snel verveeld’

Ze is het kloppend hart van Libelle, een van de succesbladen van Sanoma. Toch moet ook hoofdredacteur Franska Stuy het met minder mensen gaan doen. Hoe blijf je vernieuwen? Presentator Lars Sorensen duikt in haar timeline. 

Libelle bestaat dit jaar 80 jaar. Stuy staat al vijftien jaar aan het roer.”Ik vind het leuk om te vernieuwen. Ik ben snel verveeld.” Op haar redactie wordt naar eigen zeggen gesquasht met zevenentwintig ballen.

Libelle is dan ook veel meer dan een blad. “Er is online, een zomerweek en nog veel meer”, zegt Stuy. “Het is een merk.”

En dan blijft weinig onbesproken. “We voeden niet meer op, maar spreken tot je.”Zo vroeg Stuy haar volgers hoe we de economische zelfstandigheid van vrouwen kunnen bevorderen. “Veel vrouwen zijn ondergeschikt aan mannen. Wij zijn wat dat betreft een Latino-land.”

Het gaat goed met LIbelle, maar er moet toch gesneden worden in het personeel. “We coördineren en produceren allen nog maar. We zijn een rompredactie, dat is hoe uitgevers willen werken.”

Libelle is desondanks al “tachtig jaar voor de vrouw van veertig.” Maar Stuy omschrijf nooit een doelgroep. “Veertigers zijn steeds weer anders. Er is continu vernieuwing. Daar moeten we mee leren leven.”