Annemarie van Gaal op 7 Ditches TV: ‘Winst is het bestaansrecht van je onderneming’ #7dtvAnnemarie van Gaal presenteert een nieuw boek: Winst. “Het klinkt plat, maar dat is de bottom-line van ondernemen.” Winst is een visie, druk van Gaal ons op het hart. “Dat is wel waar het om draait. Anders heeft je bedrijf geen bestaansrecht.


Er moet simpelweg meer binnenkomen dan eruit gaat. En daarvoor geeft Van Gaal vijftien tips. “Je moet je onderscheiden en werken in- en aan je bedrijf.” Deelnemen aan brancheverenigingen vindt de onderneemster nutteloos. “De wereld is niet meer opgedeeld in branches en sectoren. De mooiste innovaties vinden daartussen plaats.”

Bedrijven moeten zich kwetsbaar opstellen en luisteren naar de klant. Maar ondernemen wordt er niet makkelijker op. “Denk aan de UWV-terreur”, zegt Van Gaal. “De regels voor bijvoorbeeld ziek personeel zijn onmogelijk geworden. Er zijn genoeg regels, het wordt tijd dat wij ondernemers ons gaan roeren.”

Druk

Behalve schrijven en ondernemen, investeert Van Gaal ook in bedrijven. “Voor mijn gevoel valt het wel mee met de drukte.” Van Gaal heeft voor de toekomst bovendien politieke ambities. Ze werd gevraagd als voorzitter van MKB Nederland, maar had toen een te volle agenda. “Ik ben nu klaar om de breedte in te gaan. Ik wil ondernemers in de tweede kamer krijgen.”