Ondernemersles 46: Maak geen vijanden

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.


Ik heb een aantal werkgevers gehad in het begin van mijn carrière en daarna heb ik als baas en eigenaar van Explainer DC veel personeel gehad, meer dan tachtig op het hoogtepunt. Ik ben bij werkgevers weggegaan, omdat ik het niet met ze eens was over het gevoerde beleid en ik heb als werkgever mensen moeten ontslaan. Daarnaast heb ik intensief gewerkt met klanten en ook daar botst het soms.

Spanning en onenigheden zijn me niet vreemd. Toch ben ik er trots op dat ik, met uitzondering van een enkele persoon, met iedereen uit mijn zakelijk verleden nog contact heb of kan hebben mocht dat nodig zijn. Ik heb geen vijanden en dat is van enorme waarde voor het o zo belangrijke netwerken.

Er zijn sectoren en branches waar dat anders ligt en het verschilt ook per persoon. Maar ikzelf ben gelukkig niet iemand van het conflictmodel en probeer met iedereen een zakelijk goede relatie te houden.

Je weet nooit wanneer en in welke hoedanigheid je iemand weer tegenkomt of nodig hebt.