Ondernemersles 44: Gaaf, goed en geld

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.


Als ondernemer kijk ik altijd naar een zo perfect mogelijke combinatie tussen de drie elementen Gaaf, Goed en Geld.

Gaaf staat voor wat je gaaf vindt om te doen. Waar gaat je staart van kwispelen, zeg maar. Waar word je heel blij van. Goed staat voor waar je talent zit, waar ben je heel goed in. En Geld staat voor waar de markt om vraagt. Ofwel: kun je geld verdienen met de activiteiten die je doet.

Vaak zie je bij goedverdienende loonslaven, toppers binnen het bedrijfsleven dat de ‘Goed’ en de ‘Geld’ factoren perfect zijn ingevuld, maar dat het ‘Gaaf’ element ontbreekt. Die vullen ze dan vaak in in de avonden en de weekenden. Door iets heel anders te doen.

Bij kunstenaars zie je weer vaak dat ‘Gaaf’ en ‘Goed’ perfect is ingevuld, maar dat de ‘Geld’ factor soms niet echt lekker werkt.

Het mooiste en meest optimale is het als je alledrie kunt combineren. Dan ben je een geluksvogel zoals ik. Doen wat je gaaf vindt, wat je ook nog eens goed kunt en waar je omzet mee kunt draaien.