Ondernemersles 39: Technologie pessimisten

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.


Technologie pessimisten zijn mensen die een enorme negatieve kijk hebben op alles dat te maken heeft met moderne media, zoals tablets, smartphones, internet en social media. Technologie pessimisten herken je vrij snel.

Gooi alleen maar even het onderwerp internet of social media op en ze maken zich direct kenbaar. Vol boosheid en opwinding vertellen ze wat een onzin dat allemaal is, dat je er niks aan hebt, hoe belachelijk het is en dat ze er niks mee doen. En daarbovenop razen ze dan nog ff door met een paar illustratieve voorbeelden uit hun omgeving die dat bewijzen.

Op feestjes en partijen zijn het mijn natuurlijke vijanden. Zodra ik enthousiast vertel wat ik allemaal doe, gaan de hakken al in het zand. Ik kom ze best veel tegen, deze pessimisten, en denk dan vaak: ‘Ach, wat maakt mij dat uit’, maar zodra ik dan hoor dat iemand ondernemer is, dan denk ik: ‘Hè, wat jammer.’

Want een ondernemer vandaag de dag met technologie pessimisme, da’s een lastige.

Technologie is er niet alleen, het is de drijvende kracht op dit moment achter zoveel innovaties en de motor achter het zakendoen en communicatie.
Je moet voor de grap eens terugkijken wat er in korte tijd is veranderd als het gaat over hoe we omgaan met technologie en nieuwe vormen van communicatie. YouTube bestond eind 2004 nog niet eens, Twitter sinds 2006. De mobiel was goudkleurig, er stond Nokia op en het had een monochroom scherm.

En nu? Nu heeft iedereen een smartphone, is video’s kijken op internet doodnormaal en zitten we tv te kijken met een tablet naast ons in de bank. Als je mensen vraagt of hun manier van omgaan met media en nieuwe technologieën de laatste vijf jaar is veranderd, zegt iedereen ja, en niet zo’n klein beetje.

Is het dan niet logisch dat bedrijven dat ook eens moeten gaan doen? Technologie en nieuwe media is niet eng en ook niet bedreigend. Het verandert wel veel, heel veel, inclusief bestaande business modellen.

Herken je dit pessimisme, probeer daar dan vanaf te komen. Gooi vooroordelen overboord en maak kennis met de voordelen.