Ondernemersles 37: Passie passie passie

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.


Ik ben nu 48 jaar en sinds een paar jaar weet ik pas echt wat ik gaaf vind om te doen en handel ik daar ook na. En dat maakt het leven een stuk eenvoudiger en leuker.

Sommigen weten dit al precies als ze kind zijn en volgen hun droom vanaf dat moment. In veel andere gevallen is die duidelijke focus nog niet direct aanwezig, zo ook bij mij. Ik had geen rechtlijnig plan vanaf mijn kindertijd waar mijn passie lag. Maar je moet er wel naar op zoek.

Zoek naar waar je passie ligt en ga daar achteraan.

Het is een erg lastige, want vanaf onze kleuterschooltijd worden we constructief door het onderwijssysteem in een keurslijf gegoten, waar je alles behalve op zoek gaat naar waar je passie ligt. Maar aangezien we dat hele systeem jammer genoeg niet van vandaag op morgen zullen kunnen veranderen, zul je dat zelf (weer) op moeten pakken.

Hoe je dat doet, komen tot je echte passie, daar zijn meerdere manieren voor, zoals een stuk coaching wat ikzelf heb gedaan. En een andere belangrijke factor bij mij was ook gewoon tijd en levenservaring.

Maar als je er echt achter bent gekomen, merk je dat met passie alles, lees: alles, zo veel prettiger werkt. Het verkoopt beter, het is leuker, je wordt er minder moe van, sterker nog, het geeft enorme energie en het inspireert anderen. Iedereen merkt het aan je als je met je passie bezig bent en ook al pak je dan op andere fronten soms wat zaken minder goed aan; de passie is herkenbaar en te zien en daarom heb je aantrekkingskracht en krijg je deals gedaan!

De gunfactor gaat met stappen omhoog als iemand volledig vanuit passie opereert.

Let wel, passie is iets anders dan talent. En het spreekt voor zich dat als talent ontbreekt alleen passie wel mager is. Denk maar aan de vele talentenjachten op tv, veel kandidaten dansen of zingen met enorme passie, maar zonder talent is het dolkomisch, maar niet echt kansrijk, eerder gênant.