Ondernemersles 36: Raad van Commissarissen

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.Met Explainer DC kregen we het min of meer toevallig voor elkaar een zware Raad van Commissarissen samen te stellen. Cees van Steijn (interim bestuurder), Luc Beijer (toenmalig financieel directeur van Amsterdam RAI), Marius Jonkhart (toenmalig president-directeur van NOB Holding) en last but not least de heer Hans Wiegel als onze president-commissaris.

Het mes sneed aan twee kanten; de commissarissen vonden het belangrijk om te weten wat er allemaal in de internet wereld gebeurde en kregen dankzij deze adviesrol een inside view en wij konden leunen op kennis, jarenlange ervaring en een enorm netwerk.

Zo konden we via deze heren bij heel veel klanten op directieniveau naar binnen voor een kennismakingsgesprek. Oké, vanaf dat moment moest je het gewoon zelf doen, maar je was wel binnen. En toen het enorm slecht ging met Explainer DC en we zware onderhandelingen moesten voeren met de bank was het zeer welkom om Cees, Luc, Marius en Hans erbij te hebben aan de onderhandelingstafel, kan ik je zeggen.

Het maakt niet uit dat je slechts een kleine onderneming hebt om een RvC in te richten. Juist als je nog klein bent, kan het heel nuttig zijn. Denk aan jouw branche en jouw business en zoek contact met absolute autoriteiten en ‘zware’ mannen en vrouwen uit jouw branche.

Voor hen is het vaak leuk om ervaring, kennis en netwerk te delen en voor jou is het een verrijking.

Denk hierin echt groot; als telefonie je ding is, vraag topman KPN, als interieur design je business is, vraag Jan de Bouvrie en als je in de mode zit vraag je Viktor en/of Rolf. Hoe? Googlen, LinkedInnen, netwerken en mailen. Iedereen is bereikbaar.

Uiteraard moet je een spannend verhaal hebben, er moet iets in zitten waardoor dit soort mensen zeggen: ‘verrek, die gasten wil ik wel volgen, daar heb ik zelf ook wat aan, al is het maar een dosis inspiratie, ik gun het ze’.
Zorg dat je elkaar, zeg zes keer per jaar, ontmoet, bereid je er goed op voor (cijfers op orde, vragen op een rij die je wilt stellen en je luisterend oor op ‘aan’) en maak het leuk met een borrel of hapje eten erna.
Maak duidelijke prijsafspraken en bedenk hoe belangrijker en arrivé iemand is hoe minder hij of zij het om het geld zal doen. De heer Wiegel vroeg echt geen toptarief, want hij kreeg er ook veel voor terug en leerde veel over de wondere wereld die internet heet.

De naam maakt trouwens niet uit, of je het nou Raad van Commissarissen noemt, of Raad van Advies, whatever. Het gaat erom dat je intensief gebruik wilt maken van de ervaring, de kennis en de ervaring van de lieden die erin zitten.

Het kan overigens ook raadzaam zijn een RvC in te richten met andersoortige types. Wat bedoel ik hier mee?

Ik kom wel eens ondernemers tegen van mijn leeftijd (45 jaar, oud dus ;)) of nog ouder die zich bezig houden met de nieuwe wereld van internet, mobiel, tablets en apps. Kortom, nieuwe technologieën en nieuwe vormen van communicatie, in veel hedendaagse bedrijven een belangrijke tak van sport en vaak dicht hangend aan de core business.

Als ik dan naar de RvC van dergelijke ondernemingen kijk zie ik vaak, omdat het zo hoort, een wijze mannen/vrouwenraad van nog oudere mensen als zijzelf … met nog minder verstand van zaken … Een voorbeeld is een grote onderneming uit de media waar ik recentelijk mee in contact kwam. De directie was zich zeer bewust dat ze aan de vooravond stonden van een complete transitie, ze realiseerden zich dat alles wat hun business was digitaal, interactief en on demand aan het worden was, Maar ze leunden op een RvC die totaal niet capabel was voor de job, zij hadden geen idee wat er in de mediawereld van vandaag speelde.

In dergelijke gevallen adviseer ik om eens met hele andere adviseurs te werken in een dergelijke raad. Jonge mensen, teeners, twintigers, die precies weten hoe het eraan toegaat in de nieuwe wereld.

Misschien niet voor hun netwerk en zeker niet voor hun werkervaring, maar wel degelijk voor de kennis en hun frisse blik kan het erg raadzaam zijn om aan dit soort lieden eens een stuk advies te vragen.