Een tuin met bloemen of toch maar asfalteren?

Laatst leidde ik een discussie met uitgevers over de toekomst en de opkomst van het e-book versus het boek. Een uitgever in de zaal beschreef het alsvolgt:

‘Ik heb een tuin, daar groeit mooi gras en prachtig bloemen en planten. Ik hou ervan dit te onderhouden en geniet ervan in mijn tuin te zijn. Mijn buurman heeft alles eruit gerost en heeft de zaak geasfalteerd. Lekker onderhoudsvrij.’

Dit was zijn metafoor van het boek versus het e-book. Proef de liefde voor het boek en de afkeer van het digitale boek.

TAXI’S

Vandaag in de Volkskrant een betoog van Duco Douwstra. Hij is voorzitter van de Stichting Taxibelangen. Hierin vergelijkt hij taxibedrijf Uber met Worldonline. Een bedrijf dat op een zakelijk ongezonde manier werk koopt, maar een eendagsvlieg zal blijken te zijn.

YMERE

En tot slot ook in de Volkskrant vandaag het verhaal van woningcoöperatie Ymere die een huurster het huis uitzet, omdat ze een kamer verhuurde aan toeristen via Airbnb.

Drie reacties op nieuwe ontwikkelingen in de markt: Het nieuwe wegzetten als iets slechts, het nieuwe wegzetten als een mislukking en het nieuwe verbieden.

Misschien zijn e-books wel slecht, blijkt Uber een eendagsvlieg te zijn en gaat Airbnb ondergronds als zijnde een illegale onderneming.

Maar ik blijf waarschuwen tegen technologie pessimisme. Techniek dendert voort en dit betekent dat alles dat digitaal kan worden dat ook wordt, dat business verandert, dat spelregels worden herschreven en dat er spelers verdwijnen en nieuwe spelers komen. Zo ging het, zo gaat het en zo zal het altijd blijven gaan. Leer daar nou van!

Ja, dat is kut als je ergens zielsveel van houdt en het verdwijnt, dat is fokking irritant als het vreet aan je business en dat voelt misschien nog even lekker als je op korte termijn nog kunt verbieden.

Maar er is in deze nieuwe tijd maar één machtsfactor die er echt toe doet, en dat is de consument, de lezer, degene die een taxi zoekt en de huurder. En wat zij willen gebeurt.

Dus als ik erom moet wedden, dan zet ik mijn geld op het e-book, Uber en Airbnb.

Maar wat moeten die uitgever, Duco en Ymere dan doen?

De uitgever kan twee dingen doen: Leren te gaan houden van e-books en in deze groeimarkt stappen (zie het als een tuin met planten en bloemen die je nog niet kende), of in zijn tuintje blijven zitten en hopen dat niet straks de hele straat besluit om en masse alle tuinen te gaan asfalteren, om in zijn beeldspraak te blijven hangen.

Duco? Die moet zijn hand in eigen boezem steken. Zorg dat je chauffeurs net zo vriendelijk zijn, de auto’s net zo netjes en de service net zo easy. Ik was al jaren aan het wachten totdat er een nieuwe speler zou komen, bijna raar dat het nog zo lang heeft geduurd. Protectionisme, staken en cynische ingezonden stukken in de Volkskrant gaan hem in ieder geval niet helpen.

En Ymere? Die doet er goed aan zijn contracten te herzien. Kamertje in je huis verhuren via Airbnb? Prima, maar wel met regels omtrent veiligheid en gedrag. Ben als Ymere nou de eerste die dit standaard doet. Koning ben je dan. In plaats van een zeur die mensen de hut uitzet binnen vier maanden met ook nog eens 2500 euro boete.