Ondernemersles 31: Liegen

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.



Toen ik nog jong was (duhhh…:)) flapte ik er alles uit. Bewust. misschien nog wel een beetje meegegeven door de theatertijd op de academie was ik erg expressief en open tijdens het zakendoen.

Ik vond dat dat moest. Idealist die ik toch een beetje ben, heb ik altijd geloofd in eerlijk zakendoen, dus waarom zou je niet eerlijk zijn en alles zeggen. Dat deed ik dus ook maar.

Totdat ik merkte dat het toch niet altijd even handig was. Er waren momenten tijdens onderhandelingen, tijdens het pitchen bij potentiële opdrachtgevers, of tijdens gesprekken met personeel dat ik achteraf dacht: ‘damn, niet handig.’

Ik zat hier vaak best mee, want het was toch een soort van ‘believe’ waarlangs ik opereerde.
Mijn gemoedsrust kwam toen ik een gulden middenweg vond, namelijk: niet liegen, maar ook niet per se alles zeggen.

Vooral die laatste is een lesje voor me geweest. Niet persé alles zeggen.