Ondernemersles 30: PR

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.



Ooit bestond het doen van pr uit het versturen van veel faxen naar redacties van kranten, radio, tv en bladen. Die tijd is veranderd. Pr is echter wel nog steeds van groot belang; als je het goed doet, is het reclame zonder dat je ervoor betaalt. Een paar regels die ik hanteer als het gaat om m’n eigen ‘pr’;

Nieuws

Is datgene waar je mee komt nieuwswaardig? Da’s toch het eerste waar redacties op zullen letten. Teveel ondernemers sturen persberichten, waaruit vooral naar voren komt hoe belangrijk of goed ze zelf zijn en wat hun commerciële propositie is. Redacties prikken daar eenvoudig doorheen. Nieuwswaarde zit bijvoorbeeld in het noemen van maatschappelijk of branchebelang. Of appelleren aan een innovatie in jouw industrie. Dus denk over je eigen nieuwsfeit heen en plaats het in een bredere, nieuwswaardige context.

Breng het objectief

Een persbericht moet geen reclameboodschap zijn. Ons product is het beste en andere overtreffende, subjectieve waarnemingen horen niet in een dergelijk bericht. Maak een bericht met feiten.

Ken de pers

Anonieme redacties zijn niet zo interessant. Mensen die er werken wel. Zorg dat je de persmensen leert kennen. Via congressen, evenementen, of door contact met ze op te bouwen, los van je persmomenten. Op het moment dat je ze leert kennen, stijgt ook de gunfactor als je eens een bericht de pers in wilt hebben.
Ook hier komt trouwens weer social media om de hoek kijken. Journalisten zitten allemaal op Twitter, LinkedIn en Facebook, dus prima direct te benaderen. En volg ze ook op kanalen als Twitter. Waarom?

Voorbeeldje:
Ik volg Louis Hoeks, (in 2011 nog) redacteur van het business katern van het FD, een voor mij interessant umfeld, op Twitter. Op een dag plaatste hij een tweet dat hij op zoek was naar ondernemers die tegenslag hebben gekend en daarvan hebben geleerd. Nou, daar kan ik over meepraten, dus een tweet terug was snel gedaan. Een week later stond er een artikel over mij paginagroot in het FD. Had ik Louis niet gevolgd op Twitter, had ik het gemist. Simpel.

Je boodschap

Journalisten zullen altijd jouw persverhaal gaan interpreteren en er een eigen verhaal van maken. Vaak resulteert dat in een artikel in de pers, waarvan je denkt: ‘Hmm, da’s meer het verhaal dat de journalist ervan wilde maken, dan dat het mijn verhaal is.’ Zodra je de pers gaat opzoeken met een persbericht, zorg dan van tevoren welke boodschap (en die past in één volzin) je kwijt wilt. En komt het tot een interview voor een artikel in de media, zorg dan dat je jouw boodschap erin hamert.
Makkelijk te distribueren

Een eenvoudige regel, maar zorg dat een persbericht makkelijk digitaal te distribueren is. Zet de tekst als platte tekst in een mail, of liever nog, door middel van een link gewoon op internet. Zorg voor bijpassend beeldmateriaal en zet dat ook in meerdere formaten (web/print) online. Stuur geen mails met attachments met formaten die mogelijk problemen opleveren op pc’s van journalisten met firewalls oid.

Je eigen pr-kanaal

En zoals wel vaker in dit boek wederom het belang van social media. Ik heb duizenden professionals die me volgen op kanalen als Twitter, Facebook, of LinkedIn waaronder ook alle journalisten in voor mij interessante media.

Dus als ik interessant nieuws heb dat ik kwijt wil, heb ik mijn eigen kanaal dat ik daar goed voor in kan zetten. Een goeie positie binnen sociale netwerken maakt je meer en meer onafhankelijk van traditionele media.

Je vormt langzamerhand je eigen mediakanaal.