Ondernemersles 13: Barteren

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.Barteren, jij doet iets en ik doe iets en we factureren niks, kan heel zinvol zijn. Zeker bij nieuwe initiatieven die het daglicht nog moeten gaan zien en waar geen omzet doorheen gaat, kan het handig zijn om door middel van barters een en ander voor elkaar te krijgen.

Draaf echter niet door, want barteren heeft ook een nadeel: er vloeien geen euro’s en uiteindelijk is dat wel waar business over gaat.
Barteren kan, maar moet wel uitmonden in omzet. Vanaf dat moment moet het weer business as usual worden. Daarnaast is een nadeel van barteren dat je niet zoveel van de ander kan eisen, er wordt namelijk geen rekening gestuurd.