Ondernemersles 12: Uurtarieven

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.Toen ik in 2004 voor mezelf begon was 100% van mijn handel strategisch advies op basis van uren schrijven. Er was een aantal bedrijven waar ik voor kon gaan werken, die ik echt graag als klant wilde hebben.
Daarom kwam ik met een scherp (lees: laag) uurtarief, zodat ik in ieder geval binnen was. Dat lukte en na een tijdje was men zeer tevreden over wat ik ze bood … maar helaas; even melden dat je je uurtarief verhoogt, is een lastige.

Vandaag de dag ben ik niet meer zo vaak in adviestrajecten betrokken, maar word ik veel meer ingehuurd als presentator of dagvoorzitter. Voor dat soort opdrachten hanteer ik geen uurtarief meer, maar een stuksprijs per project. Ook hier loop je weer tegen hetzelfde probleem aan; de stuksprijs wil je in de loop der tijd aanpassen, maar iemand die je in 2010 als dagvoorzitter heeft ingehuurd voor een bepaalde prijs, wil dat het jaar erop weer.
Ik heb hierdoor geleerd om heel voorzichtig te zijn met lage tarieven, want je krijgt ze heel lastig later nog omhoog. Ben daarom niet te bang als het gaat om tariefstelling. Natuurlijk moet je het kunnen waarmaken en ook kunnen verantwoorden, maar als je dat kunt, hou je dan aan je eigen waarde.