Ondernemersles 11: Offertes en contracten

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.



Ik heb een enorme hekel aan super gespecificeerde offertes en krijg daar ook enorm het gevoel van dat iemand zich enorm loopt in te dekken. Zorg dat de klant je vertrouwt in wat je doet en wat je biedt en houd je offertes kort en krachtig. Als ik een talkshow voor iemand produceer, vertel ik diegene wat het turn-key kost, niet wat een camera of cameraman kost. Het voorkomt gesteggel over geld en houdt overeenkomsten enorm simpel.

Dat geldt helemaal voor contracten of overeenkomsten.

Een goed contract past op een A4‘tje. Contracten met heel veel pagina’s zijn zinloos. Als alles goed gaat, ligt zo’n document in de kast en kijkt niemand ernaar om en als het fout gaat, krijg je discussie over ieder punt in het contract. Dan kun je er maar beter eentje hebben die op één A4‘tje past dan op 150 pagina’s.

Daar komt bij dat in het geval van ellende vooral de externe partijen er veel geld aan verdienen. Dus niet doen, maak simplistische offertes en contracten, wat je adviseurs en juristen je ook zeggen.