TV Kijkmeters: “Niemand, maar dan ook niemand heeft ooit zo’n ding gezien”

(Gesproken column voor KPN NetwerkCafe – maart 2014)Een druk innoverend RTL, Twitter met haar plannen richting de tv kijker en de adverteerder, Utopia als het nieuwe succes van Talpa en daar doorheen de technische innovaties van KPN. Hoe cool wordt TV kijken in de wereld van morgen.
Het allerbelangrijkste bij al deze innovaties is uiteindelijk natuurlijk de kijker. Dus meten we succes aan de hand van kijkcijfers. En dat meten is iets dat me al jaren bezighoudt…
Want ik ging er van uit dat deze kijkcijfers in de wereld van vandaag tot op detail beschikbaar zouden zijn via een soort van Google Analytics achtig systeem; real time en online.
Maar niets van dat alles.

Kijkcijfers meten gebeurt door middel van welgeteld 1235 zogenaamde ‘kijkmeters’ die in huishoudens ergens in Nederland zijn aangesloten op de televisie. Die meters meten slechts wat er in het TV toestel gebeurt, ze zien niet wat er in de kamer gebeurt. Alle gegevens worden, zo lees ik op de site van stichting Kijkonderzoek iedere nacht “geheel automatisch via een GPRS modem verstuurd naar een centrale computer.”
Ik dacht dat moet ik verder onderzoeken, dus heb ik de laatste jaren iedereen die ik ken gevraagd naar het bestaan van dergelijke kastjes met über hip GPRS modem……

Niemand, maar dan ook niemand heeft ooit zo’n ding gezien.
Vandaar de grote onthulling die ik kan doen in deze eerste aflevering van NetwerkCafe TV: 
‘Kijkmeters’ die kijkcijfers meten vanuit huishoudens in Nederland? Ze bestaan niet :).