NU.nl oprichter Kees Zegers neemt Telegraaf Media Groep over?



Het gaat niet goed met de kwaliteitsmedia in Nederland. De publieke omroep moet bezuinigen, kranten oplages dalen, opiniebladen verdwijnen en adverteerders laten het afweten.

De kwaliteitsjournalistiek staat onder druk en sommigen denken zelfs dat het helemaal verdwijnt. Maar dat is niet zo! In Amerika breken al betere tijden aan en de hulp komt uit onverwachte hoek, namelijk van de vijand, het internet. Internetmiljonairs kopen daar de uitgevers op omdat ze uit ideële overwegingen vinden dat kwaliteitsjournalistiek moet blijven bestaan en ze aan geld geen enkel gebrek hebben.

Jeff Bezos, oprichter van Amazon, redde the Washington Post voor 250 miljoen dollar voorlopig van de ondergang en Chris Hughes, een van de oprichters van Facebook kocht het stervende kwaliteitsblad voor hoog opgeleiden The New Republic. eBay oprichter Pierre Omidyar bood ook mee op de deal van de Washington Post, maar besloot dat ie voor die 250 miljoen een nieuwe ideëel journalistiek avontuur ter behoud van de onderzoeksjournalistiek gaat starten. Hij trekt hiervoor topjournalist Glenn Greenwald aan, die furore maakte door zijn samenwerking met NSA-klokkenluider Edward Snowden. 

Dus iedereen in Nederland die hoopt op subsidies, of op het malieveld strijdt tegen de bezuinigingen van de Publieke Omroep, niet doen!

Zoek onze eigen internetmiljonairs op! Geen dure interimmers in de top van de Telegraaf, geen nieuwe CEO bij Sanoma uit de klassieke hoek. Niks daarvan!

NU.nl oprichter Kees Zegers neemt de Telegraaf Media Groep over, Raymond Spanjar, oprichter van Hyves gaat Sanoma kopen, Ben Woldring van bellen.com lijkt me een prima topman voor alle regionale uitgevers en internetmiljonair Boris Veldhuijzen van Zanten van the Next Web start een nieuw mediabedrijf dat per direct groter is dan alle kranten samen.

Visie, een enorme zak met geld en idealisme. Ik hou ervan.