Column TROS in Bedrijf Radio 1: ‘Google lanceert Calico’

Google lanceerde deze week een nieuw bedrijf genaamd Calico. Het bedrijf gaat zich bezighouden met het verlengen van levens van mensen. Ze gaan zich richten op gezondheid en welzijn en in het bijzonder op de vergrijzing en bijbehorende ziekten.

Google laat met dit initiatief wederom zien hoe een corporate van morgen eruit ziet. Waarom? Omdat ze de wereld willen verbeteren…
Nou hoor ik je al weer sceptisch grinniken als je dit hoort, maar dat zegt meer over jou dan over Google.

We zijn namelijk gewend geraakt aan de grote corporates die enkel bezig zijn met shareholders value en poen, belachelijke marges maken over de rug van klanten en doodsbenauwd zijn voor de transparante wereld van vandaag. Kijk naar KPN en het hele gedoe met Carlos Slim en vraag je af waar de toegevoegde waarde ligt voor de klant.
Gelukkig is de tijd voor al dit soort corporates gekomen om zich of rap aan te passen tot in hun diepste vezels, of om erachter te komen dat de klanten en masse zullen vertrekken en daarbij hun bestaansrecht voorbij is.

Google is a different league. Ze laat zien dat je geld kunt verdienen zonder slecht te zijn. Ze heeft schijt aan de status quo, wil het beste voor haar klanten en vindt dat de wereld anders moet. Door technologie en idealisme gedreven. Geld is allang geen issue meer voor ze, daar hebben ze meer dan genoeg van. 

En Google beschikt over het allerbelangrijkste wat er is: Een jaloersmakende visie. Een visie waar het met technologie naartoe gaat en een visie waar het met de mensen en de wereld naartoe moet. En daarbij gaan ze over alle realistische grenzen heen.

Zo ook met hun initiatief Calico. Oprichter Google Larry Page hierover: ‘Kanker genezen als doel? Natuurlijk zou dat een succes zijn maar wij kijken echt wat verder dan dat.’

Sommigen zullen me naïef noemen, maar ik word gelukkig van Google en ik vertrouw ze meer dan welke grote corporate of welke regering dan ook.