Publieke Omroep (NPO) komt met Uitzending Gemist Plus

Gezien de bezuinigingen op de publieke omroepen zal men op zoek moeten gaan naar nieuwe verdienmodellen. De publieke omroepen komen daarom met een plus variant van Uitzending Gemist, zo meldde bestuurder Shula Rijxman van de Nederlandse Publieke Omroep.

Het gaat om programma’s waarvoor de publieke omroep geen geld heeft voor de rechten erop. Er zal een ‘kosten georiënteerd tarief’ worden gevraagd voor de plus variant.

Een zuivere publieke omroep moet niet werken met verdienmodellen. Ze krijgt geld van ons, de belastingbetaler om televisie te maken. Niks verdienmodel. Publiek geld besteden voor media, that’s it. 

Een in mijn ogen overigens volledig verouderd systeem. Media hoeft niet meer te worden gesubsidieerd. Het model stamt uit de vorige eeuw. En het gejank over het grote algemeen belang voor de samenleving van de publieke omroep? Onzin. WNL en Powned zijn gewoon geïnitieerd door een commercieel bedrijf genaamd de Telegraaf die heel slim het systeem misbruikt van binnenuit. Niks algemeen belang!

Distributie van media is volledig gedemocratiseerd en het kanaal heet internet. Werkelijk iedere belangengroep, religieuze club of politieke vereniging kan zijn eigen tv kanaal starten als daar bestaansrecht en een algemeen belang voor is.

Lieve Shula, OF je gaat gewoon meedoen met het commerciële spel in het hedendaagse mediaspeelveld, maar dan ook geen slap compromis als ‘kosten georiënteerde tarieven’, maar dikke commerciële tarieven OF je denkt nog een keer na voordat je zoiets verzint als een betaald Uitzending Gemist. 

Mijn advies?

Accepteer de realiteit, herdefinieer de rol van de publieke omroep volledig op een manier die wel toekomstbestendig is, als die er al is.

En laat de verdienmodellen over aan partijen die daar goed in zijn, zoals YouTube, videodienst Netflix die einde dit jaar naar Nederland komt en op basis van kijkgedrag mijn perfecte tv aanbod serveert, of HBO met fantastische buitenlandse series die ik eerder kan zien dan dat jij een verdienmodel kunt verzinnen. 

En naast die grote jongens zullen er de komende jaren tienduizenden internet televisie initiatieven bijkomen, van groot naar klein, die ruimschoots de taken van de publieke omroep zullen gaan invullen. Zonder overheidssubsidie, maak je daarover geen zorgen. 

Ik wens je veel succes.