Mijn mening over de Correspondent




Rob Wijnberg vetrok bij NRC Media en kwam met een nieuw journalisten initiatief: de Correspondent.  
Nou is mij de laatste dagen al ettelijke keren gevraagd wat ik van dat initiatief vind, dus hierbij, gevraagd, mijn mening.

1. Businessmodel 

Fuck old scool journalistiek.
Mega redacties die een heel bedrijf gijzelen en mega zwaar op de kosten drukken. Mensen die zich heel belangrijk vinden, denken dat alle journalistiek onderzoeksjournalistiek is en vasthouden aan waarheden van gisteren.
Mensen ook die denken dat ze de hoeders zijn van de democratie en die ‘onaf-han-ke-lijk’ de wereld verslaan. Werkend binnen mediabedrijven die vandaag de dag nog steeds beschikken over 100.000en abonnees die 100en euro’s per jaar betalen en dus niet moeten janken dat het slecht gaat.

Prachtig daarom dat de Correspondent laat zien dat ze gaan werken met een begroting van rond de 9 ton per jaar, eenvoudig en transparant opgebouwd uit 15.000 abonnees die 60 euro doen of wat extra’s. Meer dan genoeg om een wereld van verschil te gaan maken, volop te gaan duiden en mensen te beraken.

Of het ze lukt? Tuurlijk! Die 15k abo’s lukt wel. De crux is de jaren die eraan komen. Wordt het een platform met continuïteit? Dat is nu nog een vraag.

2. Ondernemend 

Ik ben ondernemer. Oprichter van een tv station voor ondernemers, 7 Ditches TV, waarmee ik, al is het op een heel andere manier, net als de Correspondent een nieuwe vorm van media aan het neerzetten ben.
Ik stop er wel zelf geld in. Een ton in het eerste jaar en ook in het tweede jaar. Eigen geld. Omdat ik erin geloof. Dat mis ik bij de Correspondent. Eerst geld innen en dan pas gaan. Niet erg, maar ik had het tof gevonden als ze hadden gezegd: 4,5 ton, dan doen wij er een zelfde bedrag bij.

3. Er is niks 

Ik hou niet zo van nieuws maken met iets dat er nog niet is. Begin! En zeker nu! Bij het schrijven van deze posting is er bijna 6 ton binnen. Gaan! En niks wachten tot na de zomer.

4. Kleur 

Ik geloof niet in onafhankelijkheid. Ik geloof in passie, in kleur, in ergens in geloven, in openheid. Dat maakt een DNA van een bedrijf, een organisatie.
De Correspondent heeft ook zo’n DNA. In trefwoorden? Groene Amsterdammer, Politiek links, VPRO, filosofie, literatuur.

Ik hoop dat ze open met dat DNA naar buiten komen en meningen geven, afhankelijk durven zijn, kleur geven en lekker lak hebben aan ouwe journalisten dogmatiek.

5. Praktisch dingetje 

Puur praktisch dingetje is hoe ze met ‘sharing’ omgaan. Als alles straks abo-only is, hoe kun je dan een van de kernkrachten van het web, het delen van informatie, gaan toepassen? Ben benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken.

6. Leden

Denk dat door de bewuste lancering via de vriendjes bij #dwdd weliswaar de ledenstroom snel op gang is gekomen, de vraag is echter of het de leden zijn die ze willen voor de lange termijn…

7. Of ik al lid ben?
Yep. Niet vanwege hun DNA. Wel, omdat ik het Rob enorm gun. Gaan, jongen, maak ze gek!!