Over Browsers

Steeds meer verhalen doen de ronde over Firefox, de nieuwe concurrent van Explorer. Partij achter Firefox is niet de geringste; De Mozilla Foundation open source project, die verschillende founders kent en voldoende bronnen heeft voor groei.

Spannende strijd en sinds tijden is Explorer niet meer de defacto standaard, lijkt het soms.

Daarnaast hebben we Opera. Al mist het op dit moment de aandacht die een Firefox heeft, dood is de browser alles behalve.

Een nieuwe release wordt verwacht in februari met erg leuke features, zoals de Opera Trash Can. Een ietwat rare naam voor een functie die onder andere faciliteert dat je een ‘serie’ van bezochte pagina’s kunt bewaren als sessie en later weer kan ophalen.

Verder claimt Opera met features voor Voice Interaction te komen, waardoor je kunt praten tegen programma’s. En sites, mails en documenten praten luid terug.

Opera wil zich positioneren als DE browser voor mobile en entertainment, een beta is te downloaden.

Terug naar Firefox:

Google komt met een browser. Deze week werd bekend dat de lead developer van de Mozilla Firefox Browser, ene Ben Goodger, is aangenomen door Google en dat sinds april Google de domainnaam gbrowser.com heeft geclaimd. Als je kijkt naar de functie van gmail.com mag duidelijk zijn waar gbrowser.com voor bedoeld is.

Kans is dus groot dat de nieuwe Firefox een Google browser zal worden.

Dit betekent dat drie hoofdactiviteiten voor gebruikers: browsen, zoeken en mailen, door Google gefaciliteerd kunnen gaan worden. Wow.

Daarmee zet Google een volgende stap richting een soort eigen ‘browser-os’. Straks gaan ze ook nog volledige pc’s verkopen… de GoogleBox….