[7 Ditches TV Archief] Mark Zegeling: “Mijn boek gaat over zakenmannen die kleine huisjes van KLM sparen”

Hij stamt uit de tv-wereld, maar stuitte op een passie voor uitgeven na het schrijven van het boek “Sterke verhalen voor bij de borrel”, met anekdotes over de Nederlandse cultuur en architectuur.

Het boek gaat onder meer over de vele mensen die de delftsblauwe huisjes sparen die je krijgt op businessclassvluchten van KLM. “Dat zijn bijna allemaal mannen”, zegt Zegeling. “En ze veranderen allemaal in kleine kinderen als zo’n huisje mogen uitkiezen. Fascinerend.”

Oud politicus Bolkenstein zou er hele steden mee bouwen. Zegeling verbaasde zich er zo over dat het uitmondde in een boek dat hij ook zelf uitgaf. “Het succes is onverwacht”, zegt hij.

Zegeling vindt het spannend om te kijken hoever hij zelf komt, zonder een bekende uitgever. “Ik wil het zelf proberen”, zegt hij. Daarom sloot hij zich aan bij een cluster van uitgeverijen.“Zij doen alleen de back office.”

Proefdruk
Zegeling liet vorige zomer 1000 boeken “proefdrukken.” Verschillende warenhuizen toonden al interesse voor het uitkwam. “Bijenkorf kocht er een paar honderd in en AKO op Schiphol was uiteindelijk in no time uitverkocht”, zegt Zegeling.

Het boek is volgens de auteur interessant, omdat het spannend is. Het heeft drie titels die verschillende doelgroepen aanspreken en bevat kleine verhaaltjes met foto’s, zodat je het boek makkelijk weg kan leggen.”Het is een mooi cadeau, voor 29,95 euro”, beweert Zegeling.

Er zijn nu 15.000 boeken verkocht, resulterend in een omzet van een 250 duizend euro. “Ik ga het boek elk jaar updaten en er een app over de Nederlandse geschiedenis bij ontwikkelen.”