Ondernemersles 3: De factor tijd

Dit is een van de ondernemerslessen uit het boek ‘Ondernemerslessen van een InternetCowboy’ (2011) van presentator en dagvoorzitter Ronnie Overgoor dat in het jaar van publicatie direct gekozen werd tot Ondernemersboek van het Jaar. 
Ronnie publiceert iedere zondagavond een van zijn ondernemerslessen uit dit boek op zijn website www.ronnieovergoor.com.  Het hele boek is als pdf bestand hier te downloaden.



Over tijd kunnen we ook hele boeken schrijven. Een aantal dingen dat ik over tijd van belang vind:

Take your time

Sommige dingen hebben gewoon tijd nodig. Ervaring op doen kost tijd, een netwerk opbouwen kost tijd en focus aanbrengen in wat je wilt en wat je doet kost tijd. De een leert misschien wat sneller dan de ander, maar de factor tijd is een belangrijke. Neem die tijd dus ook en heb geduld.

Ik ontmoet vaak jonge ondernemers die vol respect kijken naar bijvoorbeeld het netwerk dat ik heb. Maar weet je, dat netwerk heb ik opgebouwd in de tijd. Toen ik in de twintig was waren ook al die ‘belangrijke en invloedrijke’ mensen voor mij ‘far away.’
Tijd is iets dat je niet kunt forceren. Je hebt het keihard nodig voor de opbouw van ervaring, netwerk en kennis. Rome, niet op één dag … je kent het wel.

Tijdmanagement

Een ander aspect is het managen van tijd. Iedereen kent het gevoel van druk druk en teveel te doen. Ooit leerde iemand me de les van de vier ‘Waarom vragen’ als er werk op je afkomt dat tijd vraagt.
De eerste is Waarom? Als je daarop geen antwoord weet, moet je wat op je afkomt lekker laten gaan, niks aan doen. De tweede is Waarom ik? Als je daar geen antwoord op kunt geven, stuur je het werk door naar iemand anders.
De derde vraag is Waarom nu? Geen antwoord? Dan op de lijst voor later. En de laatste is Waarom zo? Er zijn meerdere manieren om dingen aan te pakken.

Ik pas de ‘vier waaroms’ wekelijks een paar keer toe, scheelt veel werk.

Het is geen kwestie van tijd

Als derde een cliché, maar o zo waar: Het is geen kwestie van tijd, maar een kwestie van prioriteiten stellen :-).
Soms zeggen mensen tegen me: ‘Jee joh, wat doe jij veel!’ Waarop ik altijd zeg: ‘ik doe niet veel, ik doe veel niet’.
Toen ik bij Explainer rondliep, was ik meer dan fulltime met die onderneming bezig, maar kijk je puur naar effectieve output, dan had ik het ook in een dag in de week kunnen doen. De rest van de tijd werd gevuld met aanschuiven bij vergaderingen, dingen doen onder het mom van management en andere zaken die niet echt bij me paste.
Vandaag de dag ben ik voor een groot deel enkel bezig met datgene dat bij me past en waar ik goed in ben, de rest doe ik niet meer. Dat levert me heel veel tijd op.