Martin Simek op 7 Ditches TV: ‘De economie kan niet onbeperkt groeien, alleen kanker doet dat’


De van oorsprong Tsjechische cartoonist, schrijver en presentator Martin Šimek laat zich het beste samenvatten als levenskunstenaar. “Ik ben 65, de meeste kijkers zullen mij niet kennen.”

Šimek wordt desondanks jong gehouden door zijn twee kinderen van 7 en 9 jaar. “Ze schamen zich niet voor hun oude vader”, zegt de kunstenaar die met zijn kroost pendelt tussen Nederland en Italië. 

Ook blijft Šimek fit door zijn passie voor tennis. Na een lange pauze is hij weer actief als coach van jong talent. “Ik ben lief voor mijn pupillen”, zegt hij. “Discipline komt namelijk van de speler zelf, uit liefde voor de sport.” Na Praag te zijn ontvlucht studeerde Šimek economie aan de Amsterdamse VU.

“Vijf examens voor het einde ben ik afgehaakt”, zegt hij. “Ik besefte dat ik niets zag in deze wetenschap. Een economie die constant moet groeien is ongeloofwaardig, alleen kanker doet dat.” V

Volgens de filosoof staan we pas aan het begin van een crisis op alle fronten die zijn weerga niet kent. Als we op deze voet verder gaan.

“In Italië blijven de sinaasappelen aan de bomen hangen, omdat die uit Afrika goedkoper zijn.”