KWF en haar communicatieprobleem

Ik heb vanavond als collectant mijn rondje weer gelopen en er moet me een ander van het hart. Zie het als een boodschap aan het KWF en haar bestuur.

Tot de tanden toe was ik gewapend met feiten en cijfers om de kritische mensen bij hun voordeur te woord te staan. Want wat zou ik een hoop kritiek en vragen krijgen.

Wat blijkt:

Het KWF heeft een ongelooflijke hoop krediet onder de Nederlanders, niet normaal. Bij zo’n 75% van de mensen kwam “het onderwerp” Alpe d’HuZeswel  ter sprake, maar bij iedereen, met uitzondering van 1 principiële arts/patholoog, was de toon geruststellend en begripvol.

Het KWF wordt de hand boven het hoofd gehouden door het volk.

Ik denk dat er weinig merken zijn die zoveel goodwill hebben bij de mensen in de straat, maar met die goodwill wordt door het KWF in mijn ogen enorm gespeeld en het pijnpunt is communicatie.

Het gaat mij hier niet om de case en wat er precies wel of niet gebeurd is of had moeten gebeuren. Het gaat er mij om hoe slecht het KWF communiceert. In mijn beleving dan:

De media

Toen het mediageweld losbarstte was er maar een persoon in het nieuws: Coen van Veenendaal. Los van de klunzige en alleen maar excuserende manier waarop hij de kranten, radio en tv opzocht, schitterde KWF in al haar afwezigheid. Geen eenduidige communicatie, geen spokesman, niks, nada.

Persoonlijk

WIE is het KWF? Wie is het gezicht? Mensen willen in een dergelijke situatie een gezicht bij de club, de vent bij de tent. Wie is dat? Ik weet het tot op de dag van vandaag niet, en niemand niet. KWF is anoniem.

Wijkhoofden en collectanten

Ik heb van nabij de communicatie vanuit het KWF richting de wijkhoofden meegemaakt, de mensen dus die de collectanten aan moeten sturen. Samengevat: Een puinhoop. Geen eenduidige boodschap waarmee de vrijwilligers op pad konden. Dank voor de hartverwarmende reacties op de straat, maar als het was gaan waaien, waren alle collectanten omver geblazen.

Vaktechnisch; de kanalen

Er is geen cohesie tussen de website, tussen pers, tussen social en andere kanalen. Totaal niet.

Mijn conclusie

Het KWF mag enorm trots zijn op haar merkwaarde en de beleving bij de mensen, het vertrouwen is niet normaal groot en ze worden enorm uit de wind gehouden.  Ze zouden eens een dagje in de schoenen moeten gaan staan van een Vodafone, een Ziggo of een TMobile.

Maar dit zal niet zo blijven. De wereld is veranderd. De oude doelgroep die je op de blauwe ogen blijft geloven wordt vervangen door een nieuwe doelgroep. Door mij bijvoorbeeld.

En ik verwacht duidelijke, eerlijke, eenduidige communicatie zonder gedoe. Open en transparant. En met een gezicht!

De oplossing?

Kritisch kijken naar de inrichting van de communicatie organisatie binnen het KWF en die niet gaan doen met twintig man (aanname, maar zit er vast niet ver naast), maar met max vijf. En een is de baas en die is het gezicht. Simpel.

Echt aanpakken dit dingetje, want anders is het doodzonde van het merk en haar kracht en ben je het binnen een paar jaar kwijt. Promise.