Column TROS in Bedrijf – Radio 1: Shopping2020, al log voordat het gestart is?

(Gesproken column op Radio 1)

Hoe winkelt de consument online naar producten en diensten in het jaar 2020? Die vraag willen samenwerkende brancheorganisaties gaan beantwoorden in het onderzoeksprogramma Shopping2020 dat in juni van start gaat.

Alle initiatieven om ondernemers handvatten te geven om met veranderend consumentengedrag om te gaan zijn welkom, want het is geen feest in de retail. En laat Shopping2020 dit nou als doelstelling hebben. Prima dus.

Voorzitter VNO-NCW Bernard Wientjes, tevens lid van de Commissie van Aanbeveling zegt in het deze week verschenen persbericht: “Het huidige economische klimaat en de online toekomst vraagt veel van ondernemers.”
Klopt. 65 % van alle mensen die nu een winkel inloopt, heeft eerst online gezocht, 80 % loopt die winkel binnen met smartphone in hand en 37 % koopt tijdens of na dat bezoek van die winkel via diezelfde smartphone bij een andere winkel. Werk aan de winkel dus.

Of dit onderzoeksprogramma de knokkende retail ondernemer in de alsmaar leger lopende winkelstraat gaat helpen vraag ik me echter serieus af. De site van Shopping2020 laat namelijk vooral een organisatie zien die al log is voordat ie is gestart: 13 leden in een commissie van aanbeveling (in de categorie gedegen, betrouwbaar en best wel oud al, zeg maar, met alle respect enzo), 8 zware lobby partijen, waaronder de ANWB, de ANVR en het verbond van Verzekeraars met ieder een compleet eigen agenda, en dat dan in 1 programmabestuur en last but not least maar liefst 17 expertgroepen die heel veel weten van onderwerpen als Future Touchpoints, de Omnichannel organisatie en Smarter Shopping.

Bernard Wientjes verwacht als output van het programma praktische handvatten voor ondernemers, actieplannen vanuit de branches en beleidssuggesties ten behoeve van de politiek. Ik hoop niet dat dat synoniem zal blijken te zijn aan heel veel vergaderingen, heel veel bla bla en heel veel rapporten waar niemand iets mee doet.

Check hun plannen op shopping2020.nl en oordeel zelf.